Seychellernas historia

Namnet Seychellerna kommer från den franske ministern Jean Moreau de Séchelles och är beläget utanför Afrikas ostkust i den indiska oceanen. Dessa öar var länge helt obefolkade och landstegs för första gången av britter från det engelska ostindiska kompaniet under tidigt 1600-tal. Denna gång kändes inte ögruppen särskilt lockande utan förblev obefolkad fram till slutet av 1700-talet när fransmännen upptäckte Seychellerna och tog med sig afrikanska slavar till öarna. År 1814 är året då britterna tog makten på Seychellerna och behöll den fram till år 1976 och året därpå utsattes landet för en statskupp och France-Albert René tog makten över en natt. France-Albert René blev senare omvald till landets president efter demokratisk process som infördes 1993 och idag har landet demokratiska val vart femte år.

Ett annat viktigt årtal i den seychelliska histrionen är år 1830 då slaveriet avskaffades och slavarna blev fria att göra vad de ville. Många började arbeta inom fiskenäringen och andra blev bönder och hantverkare. Engelsmännens främsta syfte med ögruppen var att säkra sjöfarten i indiska oceanen och kunna bedriva handelsflotta genom indiska oceanen utan att riskera att utsättas för franska sjörövare och pirater. Under andra världskriget använde sig britterna av Seychellerna som bas för flottan och flyget. Idag har ögruppen republikanskt styre och den officiella religionen är katolicism. Dagens sittande president heter James Michel och efterträdde Albert René som avgick 2004. I huvudstaden Victoria ligger det Naturhistoriska museet. Detta är inte något stort museum utan mer som en större villa som har en intressant samling av historiska föremål. Detta är ett trevligt utflyktsmål för den historieintresserade men även om du är intresserad av landets fauna. Det är relativt billigt att besöka museet men det kan vara värt att kontrollera öppettiderna innan du beger dig dit. Det är lagom att tillbringa omkring en timme här.

Seychellernas invånarantal har kontinuerligt vuxit och när slaveriet avskaffades fanns det 7500 personer på ögruppen och idag bor det strax under 90 000 personer på alla öarna vara omkring 26000 bor i huvudstadsområdet Victoria.

Ur ett nutidshistoriskt perspektiv har Seychellerna drabbats av minskade inkomster under Gulfkriget på 1990-talet och efter terrorattacken den 11 september 2001 när turisterna uteblev under en längre period. Landet har efter dessa händelser arbetar hårt för att inte blir lika sårbara ifall turismen plötsligt faller och är idag även storexportörer av framförallt tonfisk på burk.

www.sydafrikaresor.se
Insup atmosfären av lyx och flärd på Rovos Rail genom Sydafrikas vackra landskap. Njut...
www.sydafrikaresor.se
Följ med på världens lyxigaste tågresa – kombinerat med Kapstaden, Sydafrikas viner,...
©2024 Seychellernaresor